Srednja šola Jesenice Ulica bratov Rupar 2, 4270 Jesenice

 

  Novice in obvestila

Predstava Srce in popek - 31. 5. 2017 uredil: Andreja Vehar Jerman, Datum objave: Četrtek, 8 Junij 2017 12:59

SRCE IN POPEK V NAŠI TELOVADNICI – VTISI S PREDSTAVE
V sredo, 31.5. 2017, smo si v šolski telovadnici ogledali predstavo z naslovom Srce in popek gledališča AEIOU. V predstavi sta nastopali dve igralki, ena v vlogi dr. Kraste in druga v vlogi dr. Kože. Predstavo smo si ogledali v okviru predmeta jezikovno izražanje otrok, da bi spoznali sodobne gledališke trende za predšolske otroke.  Po predstavi smo dobili nalogo, v kateri smo morali analizirati elemente gledališkega jezika v predstavi, primerjati predstavo z našo gledališko predstavo, oceniti prilagoditve v predstavi predšolskim otrokom. 
AEIOU je gledališče za dojenčke in malčke, ki ustvarja predstave vizualnega in fizičnega gledališča ter gledališča predmetov, v katerih se gledališče prepleta z ostalimi umetniškimi zvrstmi. Skrbijo za usklajenost vsebine, zvočne in likovne podobe, hkrati pa tudi za prilagojenost psihološki in fizični stopnji razvoja najmlajših.
Predstava je bila namenjena otrokom od 2. do 6. leta, dolga je bila 45 minut. V predstavi smo skupaj z zdravnicama potovali skozi notranjost človeškega telesa.  Tudi mi smo se spremenili v zdravnike in postali njuni pomočniki. Plazili smo se skozi človeško črevo, tipali, preizkušali. Seznanili smo s prebavnim taktom, pogledali na svet z drugačnimi očmi, spoznali bitje srca in kako teče kri po našem telesu, spoznali kosti v našem telesu, koliko časa raste otrok v materinem trebuhu. Na koncu smo na list papirja napisali naše misli in želje ter jih shranili v prazno glavo, da so možgani začeli delovati.  
Predstava se od ostalih predstav  za otroke razlikuje po tem, da lahko otroci sodelujejo v predstavi. Tema in scena sta prilagojeni najmlajšim otrokom, čeprav si otroci ob gledanju predstave stvari predstavljajo drugače kot mi. Igralki nista uporabljali pootročenega govora, ampak sta govorili naravno. Predstava se prilagaja malčkom tako, da lahko sodelujejo v predstavi in so tako del predstave. Vsi rekviziti, ki jih uporabljajta igralki, so primerni za otroke. S predstavo otroci vstopijo v domišljijsko operacijsko sobo, kjer na igriv način spoznajo svoje telo in se s tem tudi kaj naučijo. 
Meni je bila predstava zelo všeč, malčkom pa bi bila najbrž še bolj. Všeč mi je bilo to, da smo lahko sodelovali v predstavi. Čeprav smo bili starejši, igralki to ni nič motilo, igrali sta, kot bi igrali za najmlajše. Igalki sta govorili počasi, razločno in barvito, kar je pri tako majhnih otrocih zelo pomembno. Igralki sta imeli odličen odnos z gledalci, takoj sta se povezali z nami in nas navdušili za sodelovanje. Všeč mi je bil tudi njun smisel za humor. Všeč mi je bilo tudi to, da smo že na začetku dobili kirurške kapice, ki smo jih morali imeti na glavi celo predstavo, s čimer smo se lahko še lažje vživeli v vlogo pomočnikov. Predstavo bi ocenila z odlično oceno in bi si jo z veseljem ogledala še enkrat.    

Tanja Vrhunc, 3. AV

Foto: Ela Mohorič, 3. BV
   

nazaj   Celoten arhiv

Skupine novic

430 Splošno

Zaznamki

Predstava Srce in popek - 31. 5. 2017 Predstava Srce in popek - 31. 5. 2017 Predstava Srce in popek - 31. 5. 2017 Predstava Srce in popek - 31. 5. 2017 Predstava Srce in popek - 31. 5. 2017 Predstava Srce in popek - 31. 5. 2017

Na vrh strani