Srednja šola Jesenice Ulica bratov Rupar 2, 4270 Jesenice

 

  Novice in obvestila

Drugi teden v Plymouthu - 1.del uredil: Ines Ragelj, Datum objave: Petek, 2 November 2018 09:35

V drugem tednu bivanja in dela v Angliji so se dijaki na oboje že dodobra navadili. Prvo domotožje je minilo, odhod domov pa je bil še dovolj daleč, da o njem niso razmišljali. Angleška mladina je imela počitnice, zato so največ sprememb na delovnih mestih doživeli dijaki predšolske vzgoje. Tanjin vrtec je bil v tem tednu zaprt, zato je imela priložnost spoznati delo v še enem vrtcu. Po opisu sodeč so uživali tako otroci kot tudi Tanja:

"V sredo smo v vrtcu z otroki spekli mafine. Otroci so bili nad peko mafinov zelo navdušeni. Meni je bilo zelo všeč, da so otroci lahko sodelovali pri celem postopku in seveda, da je vsak vedno prišel na vrsto (vsak je lahko v posodo stresel nekaj moke, ubil jajce, mešal sestavine, maso razdelil v pekač).

V četrtke so se otroci v vrtcu veliko časa igrali v „mehkem kotičku”, kjer so imeli veliko različnih blazin (trikotne, okrogle, kvadratne oblike). Nekaj otrok je gradilo hišo, nekaj pa jih je skakalo naokoli. Otroci so se v tem kotičku zelo dobro počutili, saj so se lahko veliko gibali in se skrili med blazine (kjer so imeli občutek varnosti)."

V vrtcih na splošno je bilo v počitniškem tednu precej manj otrok, zato so bile skupine združene in starostno mešane.

Nik Bertoncelj je v tem tednu opravljal delo pri najmlajši skupini dojenčkov, ki je potekalo precej drugače kot pri starejših skupinah.
Maruša je poročala o zelo majhnem številu otrok in velikem številu vzgojiteljic. Pogrešala je več dela in otroke, ki so se že navezali nanjo:


"Zelo pogrešam dečka O., saj se mi je zdel najbolj simpatičen in mi je v enem tednu zelo prirasel k srcu, saj je vedno sedel pri meni v naročju, pri meni je nekajkrat tudi že zaspal in vedno me za roko vozi po vrtcu, kjer mi kaže kaj je naredil, narisal. V petek je bilo v vrtcu tako malo otrok, da so bile vse skupine združene. Ta dan se mi je zelo vlekel, saj sem komaj čakala vikend. V vrtcu ni bilo nič za počet, saj je bilo po mojem mnenju čisto preveč vzgojiteljic. Bilo jih je kar osem, plus jaz. Tisti dan sem pomila posodo ter pripravljala za obroke, malo sem se pogovarjala z vzgojiteljicam, ostali čas pa sem opazovala otroke pri igri."

Strojniki, ki svoje delo opravljajo v avtomehaničnih delavnicah so se že privadili, da so nekateri deli avtomobila na drugi strani kot v Sloveniji. :-)
Žan, ki ima že od doma nekaj izkušenj s tovrstnim delom, se je v prvem tednu izkazal. Zelo je zadovoljen, da mu zaupajo in je lahko opravljal tudi bolj zahtevna dela.

V domovih za ostarele je delo potekalo zelo različno. Nekateri bi si želeli več delovnih zadolžitev kot jih imajo, drugi so vključeni v vse aktivnosti v domu.
Luka se med zaposlenimi počuti zelo dobro in se je celo trudil, da bi jih naučil nekaj slovenskih besed.
Nea in Hana uživata v uporabi angleščine in o svojih aktivnostih poročata takole:

"After nice relaxing weekend we went back to our work places. Some of ladies remembered me (which made me happy) and some of them thought it was my first day. To me it was actually very sad that one of my favourite residents couldn’t remember me but in a few hours we got along the same as we did 3 days ago. On Wednesday we took our residents on a walk through the park and I never thought I would enjoy it so much. You could see on their faces how happy they were and it just melted my heart. I can’t describe how much I love working with them and how I can’t wait to go back there the next day. Thursday and Friday were quite nice at my working place, we had our singer coming in so we had a really good time." (Nea)
I found a lot of differences between Slovenija and England. Some include their nursing homes being a lot more homey than ours which look a lot like a hospital. But I also found that they are better staffed than the homes in our country which are mostly understaffed. I really like that the nurses treat the residents as their family and as they are there to help them with everyday activities and not as they are there to do a job that they don’t really enjoy. (Hana)

Kaj se je še dogajalo v drugem tednu?Happy birthday Neža!

"V torek, 23. 10. 2018 smo Neža, Martina in Nuša v parku v centru Plymoutha praznovale Nežin 18. rojstni dan. Seveda praznovanje ne bi uspelo brez torte z napisom Happy Birthday iz Tesco trgovine. Torto smo pojedle sredi parka z vilicami, ki jih je Neža priskrbela od gostiteljske družine. Bile smo pripravljene na vse! Neža je vilico slavnostno zapičila v torto, kajti noža nismo imeli. Ugotovile smo, da nas mimoidoči ljudje niso čudno gledali, za kar smo predvidevale, da bi se zgodilo v Sloveniji. 
Neža pravi, da je bilo praznovanje nepozabno, tudi zato, ker ga še nikoli ni praznovala na tak način in tako daleč od Slovenije. 

Tudi lepo jesensko vreme v Angliji še vedno vztraja, zato nastajajo lepe jutranje in večerne fotografije.


V ponedeljek zvečer so se dijaki na standardni lokaciji srečanja,pod Big Screen-om, s še zadnjimi napotki poslovili od prvih dveh spremljevalnih učiteljic. V petek so se s prvimi vtisi v živo srečali z drugima dvema spremljevalnima učiteljema.

Za vikend pa smo se potepali v okolici Plymoutha...

nazaj   Celoten arhiv

Skupine novic

416 Splošno

Zaznamki

Drugi teden v Plymouthu - 1.del Drugi teden v Plymouthu - 1.del Drugi teden v Plymouthu - 1.del Drugi teden v Plymouthu - 1.del Drugi teden v Plymouthu - 1.del Drugi teden v Plymouthu - 1.del

Na vrh strani