Srednja šola Jesenice Ulica bratov Rupar 2, 4270 Jesenice

 

  Novice in obvestila

NALOŽBA ZA ZDRAVO STAROST uredil: Staric Barbara, Datum objave: Sreda, 20 November 2019 21:56

Kaj je starost? To je biološki proces, ki se odraža kot postopno slabšanje fizioloških funkcij organizma in se zaključi s smrtjo. Avtor Jože Ramovš (2016) trdi, da je starost tretje in zadnje glavno življenjsko obdobje, ki se deli v tri večja obdobja . Zgodnja starost je opredeljena do 75. leta, srednja do 85. leta in pozna po 85. letu. Vse pogosteje se srečujemo z različnimi akcijami in objavami v medijih o aktivni in zdravi starosti. Nemogoče jo je doseči, kaj šele živeti, če v mladosti in v odraslem obdobju zavestno ne poskrbimo za lastno zdravje. Pogosto nepravilno  dvigujemo težka bremena, se nepravilno sklanjamo in posledično obremenjujemo hrbtenico, na kateri počasi nastajajo trajne spremembe in poškodbe. Nepravilna drža, premalo gibanja v naravi na svežem zraku, neredna prehrana in uživanje različnih opojnih substanc so dejavniki, ki v našem telesu pustijo nepopravljivo škodo in preprečujejo vitalno starost. Največji problem, ki ga doživljamo kot hitro starajoča se družba, pa je ta, da zavestno izgubljamo občutek za starejše. Zato smo z dijaki 3. letnika zdravstvene usmeritve Srednje šole Jesenice v torek, 19. 11. 2019, pripravili stojnico Zdrav življenjski slog mladih je naložba za vitalno starost v avli Splošne bolnišnice Jesenice. S simulatorjem starostnika smo želeli vzpodbuditi občutke starostnika. Tako pri obiskovalcih kot zaposlenih Splošne bolnišnice Jesenice smo želeli vzpodbuditi občutek staranja. Poskušali smo prikazati, s kakšnimi težavami se srečujejo starostniki pri najbolj preprostih stvareh, kot so: vstajanje iz postelje, opravljanje osebne higiene, hoja po stopnicah, česanje las, zavezovanje vezalk ipd.
Zavzemamo se za zgodnje ozaveščanje ohranjanja zdravja in zavedati se moramo, da bomo morali že zgodaj pravilno vlagati v svoje zdravje, da se nam bo kasneje obrestovalo.

 Zapisala Mateja Petrovčič

nazaj   Celoten arhiv

Skupine novic

439 Splošno

Zaznamki

NALOŽBA ZA ZDRAVO STAROST NALOŽBA ZA ZDRAVO STAROST NALOŽBA ZA ZDRAVO STAROST NALOŽBA ZA ZDRAVO STAROST NALOŽBA ZA ZDRAVO STAROST NALOŽBA ZA ZDRAVO STAROST

Na vrh strani