Srednja šola Jesenice Ulica bratov Rupar 2, 4270 Jesenice

Telefon: 04 581 31 00       info@ssj-jesenice.si

 

»Ljudje vedno krivijo svoje okoliščine za to, kar so. Ne verjamem v okoliščine. Ljudje, ki jim uspeva v tem svetu, so tisti, ki vstanejo in poiščejo okoliščine, ki jih želijo, in jih, če jih ne morejo najti, naredijo.«

George Bernard Shaw

Karierni kotiček je namenjen informiranju in spodbujanju razmišljanja o razvoju lastne kariere ter  raziskovanju in ustvarjanju okoliščin, ki bodo vplivale na uresničitev zastavljenih ciljev in želja. Našli boste podatke o štipendijah, počitniškem delu (povezanem s stroko) in še nekaj povezav, kjer boste dobili osnovne informacije o študiju in poklicih.

Načrtovanje kariere je dejaven proces in poteka celo življenje. S pridobivanjem informacij, z raziskovanjem lastnih interesov in potreb, talentov, sposobnosti, vrednot, raziskovanjem možnosti v okolju povečujemo zavedanje o sebi, lažje sprejemamo odločitve in se prilagajamo spremembam v okolju.

Ko sledite svoji življenjski in karierni poti, se vam morda zazdi, kot da se vzpenjate na hrib ali goro. Da bi bili na tej poti uspešni, morate vedeti, kam greste, kam želite priti, in biti pripravljeni na pot. Na poti se bodo znašle ovire, s katerimi se boste morali soočiti. Srečali se boste s problemi, ki jih lahko spremenite v izzive, vendar boste morali biti vztrajni. Morda boste morali čez vse meje. Pri tem bo potrebna predanost, fokus, iskrenost in človeška ranljivost. Morda bodo prišli časi, ko boste morali počivati in obnoviti svojo energijo. A vedeti morate, zakaj to počnete, kajti vaš zakaj je vaš vzvod, ki vam bo dal energijo, motivacijo.      

Tako kot je dejal Steve Jobs: »Bodite pogumni, sledite vašemu srcu in intuiciji.«

Ali kot je nekoč povedal Gotthold Ephraim Lessing: »Celo najpočasnejši, če le ne izgubi cilja iz vida,  gre še vedno hitreje od tistega, ki bega naokrog brez cilja.«

 

                  Azira Kozjek,

svetovalna delavka

Povezave:

Študij: https://www.uni-lj.si/studij/prijavno_sprejemni_postopki/kontakti/

            https://www.um.si/vpis/Strani/default.aspx

            https://www.upr.si/sl/

Opisi poklicev:

http://www.mojaizbira.si/

https://www.ess.gov.si/ncips/opisi-poklicev

Beleženje neformalno pridobljenega znanja:

http://www.nefiks.si/

PORTAL EVNa vrh strani