Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 5. 5. 2022, je na Srednji šoli Jesenice potekalo tradicionalno srečanje vzgojiteljskih šol Slovenije – Vzgojiteljada 2022. Tema srečanja je bila “Odpadkom dajmo življenje”. Na tokratni Vzgojiteljadi je poleg Srednje šole Jesenice sodelovalo še dvanajst vzgojiteljskih šol iz Slovenije.

Letos so se dijaki, mentorji in ravnatelji trinajstih vzgojiteljskih šol Slovenije po krajšem premoru zopet srečali na tradicionalnem srečanju – Vzgojiteljadi 2022. Tokratna gostiteljica srečanja je bila Srednja šola Jesenice, dogodek pa je bil ekološko obarvan, saj je potekal pod geslom “Odpadkom dajmo življenje“.

Vzgojiteljada se je pričela z jutranjo otvoritvijo v Kolpernu. Za glasbeni del je poskrbel zbor Srednje šole Jesenice in plesalke. Zbrane sta nagovorila ravnateljica Srednje šole Jesenice Monika Lotrič in jeseniški župan Blaž Račič. Sledil je strokovni del otvoritve, ki so ga pripravili dijaki Srednje šole Jesenice. Gostujoče dijake so preko kratkega plesno-dramskega programa povabili v ustvarjalne kotičke.

Profesorica Marta Bajc je bila idejna vodja prireditve: »Prevzela sem strokovni del izvedbe naše Vzgojiteljade. Zavedala sem se, da bodo na našo prireditev prišli bodoči vzgojitelji, njihovi mentorji in ravnatelji iz cele Slovenije. Vzgojitelj, ki dela z otroki v vrtcu kvalitetno in kurikularno, otrokom vedno predstavi nov projekt preko zgodbice. To mi je bila tudi rdeča nit za ideje. Zamislila sem si vrtec na naši šoli, in sicer z dvema vzgojiteljicama, ki bosta skupaj z otroki, v katere se bodo vživeli dijaki, izpeljali projekt na temo Odpadkom dajmo življenje!«.

Dijaki programa predšolske vzgoje na Srednji šoli Jesenice so skupaj s profesorji za sovrstnike pripravili osem različnih ustvarjalnih kotičkov. V jezikovnem kotičku so bodoči vzgojitelji odigrali zgodbico Očistimo gozd. V umetniškem kotičku je potekala izdelava instrumentov iz odpadnih materialov, ki so jih dijaki uporabili pri uprizoritvi zgodbe, naučili pa so se tudi koreografijo in pesmico. V okviru družboslovnega kotička so obiskali Zbirni center Jesenice. Tam jih je sprejel smetar Miha, maskota letošnje Vzgojiteljade, in jim podaril rabljene majice, iz katerih so izdelovali nakupovalne torbe. V matematičnem kotičku je iz odpadnih materialov potekala izdelava geometrijskih likov. V naravoslovnem kotičku so se dijaki igrali eko detektive. Udeleženka v naravoslovnem kotičku je bila tudi Špela Šipek, dijakinja Gimnazije Celje – Center »V naravoslovnem kotičku delamo poskuse z ogljikovim dioksidom. Raziskujemo, ali je ogljikov dioksid težji od zraka in kje vse je prisoten. Delo je zelo zanimivo in poteka v sproščenem vzdušju.« V angleškem kotičku so zapeli in zaplesali pesmico v angleščini ter ločevali smeti v zabojnike. V igrah za otroke so dijaki poskrbeli za medvedka, ki je padel iz zabojnika. Imel je poškodovano glavo. Naučili so se poklicati na 112. Po navodilih reševalca in medicinske sestre so se preko poškodovanega medvedka naučili obvezati glavo tudi svojim plišastim igračam. Sledil je še gibalni kotiček, kjer je smetar Miha dijake spodbujal h gibanju. Dijaki – otroci so preko zgodbice v poligonu spoznavali poklic smetarja. Na koncu jih je smetar Miha nagradil s kolajno in pritisnil štampiljko v gibalni kartonček.

»Moj cilj strokovnega dela prireditve je bil, da dijaki v ustvarjalnih kotičkih preko učnih situacij pridobijo uporabno praktično znanje za delo v svojem poklicu. Seveda moje zamisli ne bi mogla izpeljati brez naših strokovnih mentorjev, naših dijakov 2., 3. in 4. letnika predšolske vzgoje ter Zbirnega centra Jesenice in Mladinskega centra Jesenice. Na tem mestu bi izkoristila priložnost, da se jim zahvalim, ker so verjeli v moj projekt, zato smo s skupnimi močmi uspeli. Bravo!« je še dodala Marta Bajc.

Po kosilu so se dijaki vrnili v Kolpern, kjer so na zaključni prireditvi po skupinah zbranim predstavili delo v ustvarjalnih kotičkih. Vzgojiteljada 2022 se je zaključila s podelitvijo lesenih kolajn. Povabljeni so pozdravili izbor teme in vsebino ter pohvalili izvedbo celotne organizacije. Prav tako so izrekli pohvale nastopajočim. Gostitelj naslednje Vzgojiteljade bo Maribor, in sicer v mesecu oktobru 2022.

Zahvaljujemo se tudi vsem sponzorjem!

Dostopnost