Srednja šola Jesenice Ulica bratov Rupar 2, 4270 Jesenice

 

  Novice in obvestila

Plymouth ob koncu prvega tedna - 2. del uredil: Ines Ragelj, Datum objave: Torek, 23 Oktober 2018 20:13

Veliko so dijaki poročali tudi o kulturnih razlikah med Slovenci in Angleži. Med omenjenimi izstopata njihova pretirana prijaznost in vožnja po nasprotni strani ceste.

Neža Zorko:
Za razliko od Slovenije se mi zdi da so ljudje tukaj veliko bolj vljudni in prijazni, saj ti neznanci na ulici ponudijo pomoč, kadar jo potrebuješ, tudi če ne prosiš zanjo. Poleg tega se tudi vedno opravičujejo že za tako majhne stvari kot je to, da so ti v napoto. Vozniki avtobusov pa so vedno prijazni in ti rade volje pomagajo, zato je veliko manjša verjetnost, da bi se izgubil.

Timotej Ambrožič:

V Angliji me je najbolj presenetilo to, da so ljudje povsod neverjetno vljudni in da vse z lahkoto sprejemajo. Kamorkoli grem, povsod se sliši vljudnostne fraze, npr. Sorry!, Thank you!, Cheers!, ... Včasih se mi zdi, da jih sploh ne moreš užaliti!
Največja razlika med Slovenijo in Anglijo pa se mi zagotovo zdi ta, da oni vozijo po levi strani ceste. Na ta sistem se še nisem privadil, vendar upam da do konca usposabljanja vendarle pozabim nekaj evropskih pravil.

Neža Brelih:

Največja razlika, ki sem jo jaz opazila in mi dela največ preglavic je vožnja avtomobilov v nasprotno smer kot v Sloveniji.

Katja Lavtar:

Se mi zdi, da je največja razlika med Anglijo in Slovenijo način življenja. V Sloveniji zelo zgodaj začnemo s službo, v Angliji pa vse delajo kasneje. Prav tako imajo drugače razporejene obroke in je večerja najpomembnejši obrok v njihovem dnevu.

Luka Grčar:
Večina ljudi tukaj je tako prijaznih in olikanih in to se meni zdi, da je največja razlika med Anglijo in Slovenijo.

Nekaterim pa so angleške navade že prišle v kri. Amanda si vsak dan privošči pravi angleški čaj.

Marsikdo bi ob razlikah med kulturama najprej pomislil na jezikovno prepreko. Jim povzroča kakšne težave? Večina jih je na mobilnost odšla tudi z željo po čim večji komunikaciji in izboljšanju svojih jezikovnih spretnosti. Vzgojiteljice imajo kako jezikovno prepreko pri komunikaciji z majhnimi otroki, strojniki pa pri uporabi strokovnega izrazoslovja. Nekateri potarnajo, da Angleži govorijo prehitro in jih ne razumejo, ker veliko besed »pojejo«. Tisti, ki jih je bilo najbolj strah komunikacije so pozitivno naravnani in opažajo, da gre z vsakim dnem lažje. Spet drugi so v jeziku popolnoma suvereni in v komunikaciji resnično uživajo.

Da pa v tujini le ni popolnoma vse novo, si je treba najti prostočasne aktivnosti, ki zapolnjujejo tvoje popoldneve tudi v Sloveniji. Žan, Luka in Maruša tako tudi v Angliji z obiskom fitnesa skrbijo, da zdrav duh ostaja v zdravem telesu.

Dijaki pa prvi teden niso preživeli le na delovnih mestih in v krogu svojih novih družin. V soboto so se skupaj z vrstniki iz Celja potepali v mestu Bristol. Ogledali so si najstarejšo ladjo, ki je bila namenjena vojaškemu transportu, muzej o zgodovini in razvoju Bristola, bristolsko katedralo ter imeli dovolj prostega časa za samostojno raziskovanje mesta in nakupe. Nekaterim je bilo mesto zelo všeč, na primer Amanda si je že predstavljala, kakšno bi bilo življenje v njem. Drugi so si želeli bolj kvalitetnega vodenja po mestu.

      


                        

V nedeljo so si dijaki imeli priložnost ogledati največji akvarij v Veliki Britaniji. Videli so veliko zbirko rib in morskih psov.