Skoči na glavno vsebino

Danaja Lavtižar je dijakinja Srednje šole Jesenice, ki obiskuje 4. letnik program Zdravstvena nega. Že leto in pol dela v Domu Viharnik v Kranjski Gori, kar pomeni, da že drugič letos požrtvovalno pomaga pri oskrbi starejših tudi v času razglašene epidemije Covid-19.

Danaja pravi, da ji je delo v domu starejših občanov všeč, čeprav se marsikateri vrstnik z njo ne bi strinjal. Opravlja vsa dela povezana z nego pacienta. Letos se je tako tudi ona soočila s spremenjenimi okoliščinami dela, ki so posledica aktualnega virusa COVID-19. Danaja pove: »Dom imamo razdeljen v cone. Jaz delam v sivi coni, kar pomeni, da nosim popolnoma vso zaščitno opremo, od maske, očal, plaščev, rokavic, vizirja… Seveda mi je pod vso to zaščitno opremo vroče in težko diham, ampak se navadiš. Velikokrat se nasmehnem, ko mi kakšen varovanec reče, da nisem s tega planeta, da sem videti kot Marsovec. Počasi se tudi naši oskrbovanci navajajo na naš drugačen videz. Moje gibanje je omejeno samo na to cono. V kolikor jo zapustim, ker grem na malico ali wc, se moram sleči in obleči drugo uniformo. Na dan porabim tudi tri do štiri uniforme. Ker je to oblačenje zamudno in težko, cone ne zapuščamo, če to res ni nujno potrebno. Tako šele zvečer ugotoviš, da si čez dan spil premalo tekočine, da sploh nisi šel na stranišče. Ker smo zaposleni v stiku z obolelimi, se moramo redno testirati na Covid-19.

Danajin urnik je zelo naporen. Med tednom dopoldne sodeluje pri pouku na daljavo, popoldne pa dela v Domu Viharnik. Zvečer nekaj časa še posveti delu za šolo, nato pa je hitro čas za spanje, da si nabere moči za naslednji dan.

Danaja je ena izmed tistih v Sloveniji, ki trenutno v tej epidemiji opravljajo svoje delo v zelo težkih pogojih. Vsem nam je lahko zgled delavnosti in požrtvovalnosti. Za kako izjemno dekle gre, na katero smo res lahko ponosni, pa zelo dobro opiše ta njena izjava: »Bistveno pa je, da še vedno uživam v tem delu in ga ne bi zamenjala za nič na svetu.«

Danaja Lavtižar
Dostopnost